Purpose Development Workshop

De kernwaarden bepalen van jouw organisatie cultuur!

Waarin verschillen succesvolle organisaties van anderen? Ze hebben een authentieke organisatie cultuur, een hoge mate van onderling vertrouwen en een sterke set kernwaarden. En nog belangrijker: ze leven deze waarden na, in elke situatie.

Hoe realiseer je een organisatie waarin visie, missie, strategie en gedrag een samenhangend geheel zijn? Dat vraagt om een focus op organisatie cultuur. Onze Purpose Development Workshop kan je daarbij helpen.

Het belang van organisatie cultuur

Organisatie cultuur is dé drijfveer achter een succesvolle organisatie. Hiermee onderscheid jouw organisatie zich van anderen. Steeds meer werknemers wegen de organisatie cultuur zwaar mee bij de keuze voor een werkgever. Niet alleen de functionele aspecten, maar juist ook de sociale aspecten van werk, zoals cultuur en kernwaarden, bepalen in hoeverre mensen zich thuis voelen.

Wanneer medewerkers zich thuis voelen in de organisatie en de cultuur prettig vinden om in te werken, zullen ze graag voor lange tijd bij de organisatie blijven. Zo behoud en vind je de juiste medewerkers!

Een sterke cultuur draagt daarnaast bij aan organisatiegroei en winst. Werknemers ervaren een hoge mate van psychologische veiligheid waardoor ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Door hun werkgeluk zijn ze productiever, wat terug te zien is in de groei en winst.

Hoe staat het met de cultuur in jouw organisatie? Is er sprake van een samenhangende visie, missie, strategie gebaseerd op de juiste kernwaarden? En ervaren medewerkers dit ook zo?

Kernwaarden bepalen: hoe doe je dat?

Eén van de eerste en belangrijkste stappen naar een sterke organisatie cultuur is de kernwaarden bepalen. De kernwaarden zijn als het ware de diepere laag onder de zichtbare elementen zoals gedrag en processen binnen een organisatie. Of je nu net begint met de kernwaarden bepalen of dat je deze al eerder hebt bepaald, maar ze wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken: in onze Purpose Development Workshop helpen we je hierbij.

In deze strategische sessie gaan we samen op zoek naar de WHY en HOW van de organisatie. Het kernwaarden bepalen hoort bij het HOW: op welke manier wil je je doelen behalen? Wat vind je belangrijk en welke waarden moeten leidend zijn bij iedere keuze?

Visie, missie, strategie

De kernwaarden van de cultuur zijn de basis voor de visie, missie, strategie, kortom: het doel van jouw organisatie. Ze fungeren als het ware als een kompas voor keuzes die gemaakt worden, zowel op strategisch vlak als in de alledaagse bezigheden.

Wanneer deze elementen van organisatie cultuur op elkaar afgestemd zijn, wordt de kracht van cultuur zichtbaar. De strategie versterkt de kernwaarden van de organisatie. Het uitleven van deze waarden draagt op haar beurt weer bij aan een duidelijke visie. In plaats van het vastleggen van kernwaarden die vervolgens alleen binnen de muren van het directiekantoor blijven, wordt de cultuur zo echt onderdeel van de organisatie.

Door de missie, visie, strategie en het uitleven van de kernwaarden wordt de organisatie cultuur zichtbaar en betrek je alle medewerkers hierbij. Zo vergroot je de verbinding onderling, wat leidt tot meer werkgeluk in de organisatie.

Start met focussen op cultuur

Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie een sterke organisatie cultuur realiseert? In onze Purpose Development Workshop helpen we je om de focus op cultuur te leggen: zij het voor het eerst of als second opinion. Daarbij gebruiken we praktische, maar wetenschappelijk onderbouwde, methodes zodat je vol vertrouwen aan de slag kunt met je kernwaarden bepalen en het versterken van jouw organisatie cultuur.

Het (her)vinden van een duidelijk doel helpt om de focus op cultuur te behouden én de kernwaarden organisatiebreed na te leven. Klanten zullen dit herkennen en een positievere ervaring met jouw product of dienst hebben.

Ook jouw kernwaarden bepalen waarmee je een sterke organisatie cultuur realiseert die het succes van jouw organisatie voedt?

Scroll naar boven