Blockchain marketing technieken voor een betere klantervaring

Blockchain is de toekomst

We kunnen er niet meer omheen: de blockchain. Deze opkomende technologie werd in de afgelopen jaren voornamelijk geassocieerd met cryptocurrencies, zoals Bitcoin. Vandaag de dag laat deze technologie echter steeds meer relevante toepassingen zien binnen een breed scala aan sectoren en organisaties, waar bedrijven de technologie bijvoorbeeld inzetten om de klantervaring te verbeteren. Experts zijn er al langer van overtuigd: blockchain is de toekomst. Toch zien we dat het toepassen van blockchain-marketing voor veel bedrijven nog een ver-van-mijn-bed-show is. Waarom is blockchain juist nu interessant voor organisaties? En wat is het effect van een blockchain-based organisatie op de klantervaring (cx)? Dat alles lees je in dit artikel.

Blockchain in het kort: wat is het en hoe werkt het?

Blockchain is een veelbelovende technologie die volgens economen de potentie heeft om een ware revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we zaken doen. De technologie kwam in de afgelopen tien jaar in opspraak door de hype rondom een van de eerste blockchain-toepassingen: de Bitcoin. Een inmiddels welbekende cryptovaluta, waar Blockchain ervoor zorgt dat transacties en data op een veilige en efficiënte manier worden opgeslagen in een encrypted database.

Maar de technologie reikt verder dan zijn potentieel om financiële transacties te veranderen. De echte waarde van de technologie zit hem namelijk in de volgende drie zaken: blockchain is decentraal georganiseerd, de data is immutable dus kan niet gehackt worden én is een open-source technologie, waardoor het voor veel verschillende toepassingen ingezet kan worden. Dat betekent dat iedereen die de techniek beheerst, zelf zijn eigen Blockchain-database kan bouwen voor zijn eigen toepassing.

Blockchain-marketing voor het verbeteren van de klantervaring

Door de drie bovengenoemde eigenschappen van deze technologie kan blockchain een enorme invloed hebben op zowel de particuliere als zakelijke wereld van de toekomst. Niet alleen onze financiële instituten en ons databeheer zal hierdoor worden beïnvloed, maar ook in andere velden zoals marketing, is de technologie rijp voor disruptie. De vraag die rest is: is de marketingwereld klaar voor blockchain? Uit onderzoek blijkt dat nog maar 8 procent van de bedrijven blockchain-marketing belangrijk vindt. De technologie is in deze sector dus nog ver weg van mainstream.

Toch zien we dat merken waaronder Unilever, Nestlé en McDonald’s de technologie al gebruiken om de transparantie van hun digitale campagnes te verbeteren, met grote gevolgen op de klanttevredenheid van dien. Door de hoge mate van veiligheid en toegankelijkheid van de blockchain-netwerken biedt de technologie deze merken een aanzienlijke potentie om klanttevredenheid en langdurige loyaliteit onder klanten te stimuleren. Het toepassen van blockchain-marketing technieken zorgt voor hogere klantwaarde omdat er nieuwe manieren worden gevonden om de marketing processen efficiënter in te richten. Hierdoor kan een betere klantervaring worden aangeboden en wordt de algehele customer experience (cx) verbeterd. Dit brengt enorme waarde in je bedrijf.

De klantreis opnieuw inrichten

Blockchain heeft dus de potentie om de klanttevredenheid en klantwaarde drastisch te beïnvloeden. Eigenlijk kun je het zo zien: met het gebruik van blockchain-marketing kan de customer journey op een nieuwe wijze worden ingericht, waardoor de klantervaring overwegend positiever kan worden. Een goed voorbeeld vindt men bijvoorbeeld in het adverteren. Vandaag de dag maken marketeers veelal gebruik van derde partijen om data te verzamelen over hun doelgroep. Digitale ads kunnen daardoor vaak als invasief worden ervaren door klanten. Wanneer zij het gevoel krijgen dat hun data wordt misbruikt, zorgt dit voor een negatieve klantervaring en een potentieel uitstapmoment in de customer journey. Met blockchain-marketing kunnen veilige netwerken worden opgezet die je kunt zien als een soort loyaliteitsprogramma, speciaal ontworpen om nieuwe klanten aan je merk te binden en de klanttevredenheid te verhogen.

Door de unieke kenmerken van blockchain zal de klant eerder geneigd te zijn om zich aan te sluiten bij zo’n netwerk. Gebruikers hebben namelijk zelf meer controle over hun persoonlijke informatie en vrijheid om ervoor te zorgen dat hun gegevens niet zomaar worden doorverkocht. Zo kun je gerichter adverteren, gepersonaliseerde kortingen geven en betere leads genereren. Uiteindelijk dragen al deze zaken bij aan het verhogen van de klantwaarde en klanttevredenheid.

Meer weten over het inzetten van de blockchain voor marketing? Necxt helpt jouw organisatie met het optimaliseren van de klantervaring en klantreis (cx).

Scroll naar boven